söndag 9 augusti 2009

Skottlandsresa

Så var ytterliggare en Skottlandsresa förbi

Jag och min hustru Monika tog flyget med Ryanair via Göteborg till Prestwick och den förbeställda hyrbilen, med färdvägen i GPS:en gick körningen till Wemyss Bay enkelt.


Här har vi hyrt en mobilhome (3 rummare) under en vecka
Förutom några fantastiska slott blev det två distilleribesök.


Första besöket blev på det lilla låglandsdistilleriet Bladnoch


Bladnoch Distillery ligger vid floden och byn med samma namn, cirka tio mil söder om Glasgow. Bladnoch är det sydligaste destilleriet i Skottland. Destilleriet grundades 1817 av bröderna McClelland. 1938 stängdes det på grund av dåliga tider. Kopparpannorna såldes och skeppades faktiskt till Sverige för att producera Skeppets Whisky. Dock blev det svenska projektet kortvarigt och stängdes redan efter tio år. 1956 köptes destilleriet av Inver House Distillers som också installerade fyra nya pannor. Efter två ägarbyten och sju år i malpåse (1993-2000) står nu byggbolaget Co-ordinated Developments Ltd som ägare. Raymond Armstrong en irländsk affärsman tillhör frontfigurerna i det nystartade bolaget. Dom hadde sommar stopp så produktionen låg nere och av den anledningen så blev inte rundvandringen specielt upphetsande, men men dom har en fantastisk whisky shopp, där dom inte bara säljer egenproducerat utan även från konkurenterna. Är man medlem i deras Whisky forum, som jag är, får man stor rabbatt på utvalda flaskor.

Här kom jag över en del spännande sorter:

  • Caol Ila 25 år 52,7 %
  • Invorgordon 36 och 37 år Grain Whisky (tillverkad på vete)
  • Bladnoch 16 år

Vårt andra besäk var ARRAN Distillery på ön Arran
Arran grundades 1995 av Harold Currie som tidigare jobbat som bland annat chef på Chivas Brothers. De producerade de första dropparna 29 juni kl 14:29 1995 och den officiella invigningen var i 17:e augusti samma år som då besöktes av mer än 1.000 personer.

Arran använder sig av bourbonfat i stor utsträckning men även en del andra fat för olika efterlagringar. Whiskyn lagras delvis på plats i två traditionella lagerhus med jordgolv samt lagerhus på Springbank. Planer finns längre fram att bygga ut med mer lagerhus. Produktionen uppgick de första fem åren till 350.000 liter årligen. För närvarande gör de 250.000 liter och den maximala kapaciteten är 900.000. Fem personer jobbar på destilleriet.

Här blev köpet en Moskatel fatlagrad 10- åring i begränsad upplaga.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar