onsdag 5 december 2012

The Ten – den optimala provningen

 
Whisky är det mest mångfacetterade och smakrika destillat som finns, komplexiteten är ibland så stor att det är svårt att greppa. Ska man riktigt förstå whisky förutsätter det att man kan särskilja ett antal olika stilar. Därför har en av världens mest respekterade whiskykvinnor, Geraldine Landier på La Maison du Whisky, valt ut tio fat som representerar tio olika smakprofiler.

Tanken med The Ten är pedagogisk. Geraldine Landier har valt tio fat, i tio stilar som var för sig representerar en av whiskyns byggstenar. Buteljeringarna spänner över ett spektrum från lätt lågland till tung rök. Whiskyn är i allmänhet ung för att minska fatpåverkan och tydliggöra ursprungsstilen. Faten har även valts utifrån destilleriernas husstilar och täcker hela Skottland, från Clynelish i norr till Laphroaig på Islay.
 
 
En mer lärorik provning för en whiskyklubb än The Ten är svår att tänka sig. Här är all fokus på smak och destillerierna själva hamnar för en gångs skull i skymundan. Att det dessutom råkar vara en genuint skicklig whiskyperson som valt ut faten gör upplevelsen både pedagogisk och välsmakande. Flera av buteljeringarna i The Ten-serien har fått ett mycket gott mottagande av internationella experter.

Vi hade mycket roligt i vår strävan av perfektion, efter en genomgång av respektive flaska, destilleri och whisky typ började laborationerna. Under högstämmning sökte alla den optimala blandningen och jag undrar hur kreativa vissa var eftersom   The Ten No 8 – Heavy Sherry 2004, 45,1% och The Ten No 9 – Heavy Islay Peat 2005, 50,1% tog slut

Innan kvällen var slut blandade ordförande till alla recepten så var och en kunde ta sin "vinnar" blandning med sig hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar