måndag 25 oktober 2010

Jag var där!

Hur blir det när två whisky entusiaster får för sig att göra avtryck i svensk whisky historia?
Jo helt fantastiskt!
Receptet är enkelt ( att verkställa betydligt svårare ) man samlar en hög whisky nördar, chartrar ett flygplan, bokar upp en provning i Elgin i Skottland, innehållande världens äldsta buteljerade singelmalt whisky. Som sagt var helt fantastiskt!
Tack Thomas och Magnus på Symposion för ett minne för livet!

Resans höjdpunkt 70 år gammal Mortlach 46,1 %!!!!! till det facila priset av 130 000 kr

Vi var 60 personer som gav oss av i gryningen från Ängelholms flygplats i et chartrat Kullaflyg, efter en traditionell flygplans frukost passade vi på att ta en plats i Guinness rekordbok genom att ha Whiskyprovning på högsta höjd 8000 m ( hade hoppas på att Magnus skulle skapa en ny betydelse i begreppet 10 000 m klubben ).
På planet provade vi
Grand Bark blend
Strathisla 25 years Gordon & MacPhail 43%
Springbank Rum Cask OB 1998 55,7%
Väl framme i Aberdeen mottogs vi av våra guider, givetvis klädda som traditionen kräver i kilt. En bussresa på 1,5 timmar till Benromach Distillery, en resa som gav oss nya kunskaper om skotsk historia och underbara natur vyer, självklart var det regnskurar stora delar av bussresan vi var ju i Skottland.
Väl framme på plats på destilleriet tog Juliette Buchan från Gordon & MacPhail över och visade oss runt på destilleriet, efter rundvandring och reklamfilm var det tid till dagens andra provning.
På Benromach provade vi:
Benromach 10 Years Old 43%
Benromach Wood Finish - Marsala 45%
Benromach Peat Smoke 46%
Benromach Organic 43%

Efter detta besök var det tid för lunch som var förlagd på Ramnee Hotel i byn Forres.
Här serverades som sig bör ”Hagis”, men inte på traditionellt sett utan i kycklingbröst med tillhörande grönsaker och potatis, fantastiskt gott ( eller var vi bara sanslöst hungriga ).

Efter denna utsökta måltid så gick resan till Gordon & MacPhail butik i Elgin där vi redan i dörren blev förärad en rejäl dram, det var en Dailuaine 11 år 50% sherry fat . Butiken hjälpte mig med att tunna ut plånboken, fick med mig en flaska av välkomst whiskyn och följande:
· Mortlach 16 43% sherry lagrad D-rink Aware.CU
· Macallan 11 år 43% sherry lagrad Gordon & MacPhail
· Longrow 14 years 46% OB


Nu gick resan vidare med studiebesök i en av Skottlands största skattkammare, ett av lagerhusen hos Gordon & MacPhail. De lagrar i egna lager och ute på respektive destillerier fat som de äger, sammanlagt mer än 15000 fat. I lagerhus 3 som vi besökte var det äldsta fatet jag kunde se från 1940.
Här fick vi även göra bekantskap med deras fyllningslinjer, en automatisk och en manuell.
Efter detta besök i ett kallt lagerhus var det hög tid för dagens stora upplevelse.
Efter en kort buss resa kom vi fram till en gammal restaurang som med sin äldre utsmyckning verkligen kunde passa för dagens begivenhet.

Sonsonen till grundaren, Managing Director of Gordon & MacPhail, Michael Urquhart guidade oss i genom århundradets provning, vad sägs om följande uppställning:
· Carpendonich 1972 Connoisseurs Choice
· Longmorn 1964 Private Collection
· Strathisla 1957
· Mortlach 1938 !!!!!!!!!! lagrad i 70 år
Detta är kulturhistoria och frågan är om det kan bli bättre?

På bussen tillbaka till flygplatsen vilket tog en och en halvtimme kunde vi ju inte vara utan whisky tänk på abstinensen, och detta hade Magnus gjort så på bussresan provade vi
Mortlach 1986 53,1 % Exclusive för deltagarna denna dag.
Highland Park 1997 Cask nr 5821 50%

Efter en lång väntan i incheckningen var det hög tid för att krama ur det sista från kreditkorten i deras tax-free, som Magnus på något vis lyckats övertala till att ha öpet två timmar till för att vi skulle hinna med.( de bjöd på bl.a. en ny Bunnahabhain i shoppen ).
Här införskaffade jag:
· Glen Grant 1956 tappad 2008 40% 52 år!!!!!!! Gordon & MacPhail
· Strathisla 1963 43 % Gordon & MacPhail
· Port Ellen 30 år 53,3% Douglas Langs Old&Rare
Kaffe, macka och en välförtjänt tupplur på planet

Vid tangentbordet
fattig och lycklig
Bo Göran Lind

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar